IMG_5090.JPG
Karitsat.jpg
IMG_5090.JPG

Luonto


Ravintolan vaikutus luontoon, ympäristöön ja eläinkuntaan.

SCROLL DOWN

Luonto


Ravintolan vaikutus luontoon, ympäristöön ja eläinkuntaan.

Naturan ajatuksena oli alusta lähtien tarjota huippu raaka-aineita, innovatiivisella tavalla, kohtuu hintaan. 

Tämä on pakottanut meidät suunnitteleman kaikki tehtävät raaka-aineiden hankinnasta niiden käsittelyyn, säilömiseen sekä hävikin minimointiin äärimmäisen huolellisesti.

Jouduimme muuttamaan normaaleiksi totuttuja ajatusmalleja ja oppejamme. Suurten tukkujen, ostosopimusten ja hintavertailun sijaan aloitimme yhteistyön yli 30 eri tavarantoimittajan kanssa, joiden intohimo työtänsä kohtaan takaa meille korkeatasoisempia ja tuoreempia raaka-aineita, jotka ovat myös huomattavasti ekolokisempia vaihtoehtoja

Tätä kirjoittaessa Natura on 6kk "vanha" ravintola. Ravintolassa vierailee huomattavasti asiakaspaikkoja korkeampi määrä asiakkaita. Kuten kaikilla ravintoloilla on meillä myös vaikutus ympäristöön, luontoon ja eläinkuntaan. Käytämme päivittäin voimavarojamme keksiäksemme parempia toimintatapoja ja malleja, jotka poikkeuksetta parantavat samalla niin raaka-aineiden laatua, ympäristöystävällisyyttä sekä yrityksen kannattavuutta.

Aina on parannettavaa, olemme nuori yritys ja otamme kaikki ideat innolla vastaan. Marraskuussa 2016 olemme mukana Sustainable meal kampanjassa joka tekee hienoa työtä tehdäkseen ravintolatoiminnasta ympäristöystävällisempää ja auttaa niin ravintoloita kuin raaka-aine toimittajia löytämään toisensa! Lisätietoja hankkeesta: www.sustainablemeal.fi

Karitsat.jpg

VALINNAT


Tuotteistamme, yhteistyökumppaneista ja toimintatavoistamme.

VALINNAT


Tuotteistamme, yhteistyökumppaneista ja toimintatavoistamme.

Pieni perhetila varsinais-Suomessa joka on ainoita vapaana, ulkotiloissa porsaita kasvattava tila Suomessa.

LIHA

Ruokateollisuus tuottaa 33% maailman kasvihuone päästöistä, joista lihateollisuus tuottaa huomattavan osan. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 15000l vettä. Tämän lisäksi sanoisin että 99,9% lihatuotannosta tapahtuu tavalla joka saisi kuluttajan harkitsemaan lihan ostamista uudestaan.

Naturassa emme tarjoa lihaa tiloilta joille emme ole itse pääseet vierailemaan ja tutustumaan eläinten elinoloihin. Emme myöskään tarjoa ankanmaksaa, tehotuotettuja tai muuta meidän näkökulmasta epäeettisesti kasvatettua lihaa.

Nyt kun olemme löytäneet tiloja joilla eläimillä on hyvät elinolot sekä puhdas ja terveellinen ruokavalio (lähes aina luomua) on tarina ollut poikkeuksetta sama; eläimet elävät vapaana, syöden oman tilan tai naapuritilan luomuviljaa. Eläimet ovat terveitä, liha paremman makuista sekä ympäristön kuormitus mahdollisimman vähäistä. Kaikilla tiloilla käytetään ainoastaan viljaa, soijarehun sijaan. Osa tiloista käyttää ruokinnassa lisänä mm. härkäpapua, hernettä ja omenaa.

Kuljetus teurastamolle on lyhyt, mikä vähentää eläinten stressiä sekä tuottaa vähemmän päästöjä.

Emme koskaan pyydä toimitusta ainostaan omiin tarpeisiimme, vaan kysymme koska toimittaja on saapumassa alueellemme ja otamme silloin samaan kuormaan omat raaka-aineemme. Tämä poistaa kaikki toimituskustannukset sekä ylimääräiset päästöt, jotka tulisi toimitusten johdosta.


KALA

Käytämme kaloja joiden WWF:n luokitus on vihreä tai keltainen. Tällä hetkellä eniten käytämmämme kala on siikaa, jota saamme Rautalammelta. Siika on kiertovesiviljelty ja altaiden vesi saadaan kilometrin päässä olevasta järvestä. Sisävesialtaassa kasvatetuista kaloista ei ole haittaa merenpohjalle mikä tapahtuisi jos kalat olisivat merellä kasvatettuja. Siikamme on WWF luokituksen mukaan vihreällä listalla. Käytämme myös villiä merikuhaa, jota saamme mm. Loviisasta.


Oman kasvimaan kesäkurpitsat joiden matka kestää maasta lautaselle parhaimmillaan vain muutaman tunnin

KASVIKSET

Villit marjat, sienet ja yrtit ovat suuressa osassa keittiössämme. Keräämme ne sesongin parhaaseen aikaan heti käyttöön sekä osan säilöntään, jotta voisimme turvautua mahdollisimman vähän ulkomaisiin kasviksiin kylmimpien talvi kuukausien aikaan.

Naturalla on oma kasvimaa, josta saamme osan vuodesta suuren osan kasviksistamme. Vuonna 2017 tulemme kasvattamaan näiden kasviksien määrää huomattavasti. Oman kasvimaan käyttö antaa meille mahdollisuuden nostaa vihannekset niiden parhaimpaan aikaan sekä tarjota ne vain tunteja keruun jälkeen.

Lisäksi teemme yhteistyötä kymmenien yksityisten henkilöiden ja pientilojen kanssa. Tiloilla kasvaa mm. omenoita, kirsikoita ja lehtikaalia "villinä" ilman minkäänlaisia lannoitteita tai muita kemikaaleja. Ostamme myös tiloilta joiden tuote on normaali standardejen mukaan "epäsopiva". Tämä tarkoittaa mm. perunoita jotka eivät ole tasakokoisia sekä hunajaa, joka ei ole täysin kirkasta! Tämän me otamme positiivisena asiana ja ennemminkin merkkinä luonnon monipuolisuudesta! Lisäksi vähennämme tilojen hävikkiä sekä pystymme tarjoamaan huippu raaka-aineita edullisempaan hintaan.

Suosimme menuissa kasviksia ja tarjoamme aina keskipitkän Tradition & Innovation menun sekä Freshness of Nature menun kasvis-versiona. Menuistamme lisää täältä.


VESI

Emme myy valmiiksi pullotettua vettä. Suomen vesi on puhdasta, hyvän makuista ja ympäristöystävällisempää kuin valmiiksi pullotetut ulkomaiset vedet. Säästämme luontoa vähentäen pulloista tulevaa jätettä sekä pystymme tarjoamaan mm. hiilihapotettua vettä huomattavasti pullovettä alhaisempaan hintaan. Näin ollen emme myöskään aiheuta rahdeista koituvia päästöjä.

Suomi, tuhansien järvien maa.


SÄHKÖ

Olemme valinneet sähköyhtiöksemme Vihreän Älyenergian, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa. Käytämme vesivoima energiaa jossa, hiilidioksiidipäästöt ovat lähes olemattomat.

Natura on myös poikkeuksellinen ravintoa sähkön kulutuksen kannalta. Kaikki ilmastointilaitteet ovat suljettuina 10-16h aukiolo päivinä. Sekä täysin suljettuina päivinä jolloin ravintola on kiinni. Ravintolan ilmastointi on ajastettu olemaan käynnissä ainoastaan klo 16-24 aukiolo päivinä. 

Keittiön ilmastointilaite on helposti sammutettavissa aina kun sille ei ole esivalmisteluaikana tarvetta. Kypsennämme lähes kaiken vesihauteessa, näin ollen ilmastointi pystytään pitämään suljettuna tai pienemmällä teholla lähes koko esivalmistelun ajan. Ilmastointilaitteet ovat monesti ravintolan suurin sähkön kuluttaja.

Keittiössä käytämme induktioliesiä, jotka vievät sähköä ainoastaan kun siihen on tarvetta (ei jatkuvasti kuten normaalit sähköliedet).

Uunia pidämme päällä ainoastaan muutamia lyhyitä hetkiä päivän aikana sekä 70-asteen lämmössä illallisen aikana.

Emme säilytä leikkaamattomia vihanneksia kylmässä mikä vähentää kylmälaitteiden tarpeellisuutta. 

Ravintolan sähkön kulutus on ollut keskimäärin 2685kWh kuukaudessa mikä vastaa pienen omakotitalon sähkönkulutusta.

Muutama minuutti ennen ensimmäisiä asiakkaita.


NATURA-1.jpg

HÄVIKKI

Kun ravintolan liike-idea on tarjota korkea tasoisia (ja samalla hinnaltaan korkeampia) raaka-aineita edulliseen hintaan, on hävikin ja sen minimoimiseen suhtauduttava äärimmäisen tarkasti. Normaaliksi totutun alkoholihävikin kirjaamisen lisäksi punnitsemme ja kirjaamme pienimmänkin ruoasta aiheutuneet hävikit. Tämä auttaa seuraamaan ja reagoimaan nopeasti ongelmatilanteisiin ja keksimään parannus keinoja hävikin minimoimiseen.


Helsieni

Helsieni

KAHVISTA SIENIÄ

Hävikin ehkäisemiseksi sekä tuottaaksemme tuoretta lähiruokaa myös talven kylmimpinä kuukausina, aloitimme yhteistyön innovatiivisen Helsieni-yrityksen kanssa, jonka avulla kasvatamme ravintolasamme käytetyistä kahvipuruista osterivinokkaita. Kahvipurut ovat kuuman veden ja paineen ansiosta 99% steriilejä sekä toimivat täydellisenä kasvatusalustana sienille.

Käytetyt kahvipurut sekoitetaan siemeniin. Toistamme tätä kunnes kasvatusastia on täynnä ja neljän viikon kuluttua saamme ympäri vuoden tuoreita, ravintolassa kasvatettuja osterivinokkaita.

Kasvatukseen emme tarvitse valoa, sähköä tai vettä. Kesällä viemme kasvatuksen jälkeen kahvipurut kasvimaallemme, joka taas parantaa maaperän laatua


VIINIT

Suurin osa viineistämme on biodynaamisia tai luonnonmukaisesti tuotettuja. Ilman kemiallisten aineiden käyttöä maaperän oma eliöstö ei tuhoudu ja rypäleiden luonnolliset hiivakannat pysyvät parempina. Luonnonmukaisesti viljellyissä rypäleissä säilyy alueen maaperälle tyypillisiä piirteitä.

NATURA-26.jpg

roskat.jpg

JÄTTEET

Kierrätämme kaikki jätteemme; pahvit, muovit, lasit, pullot, metallit ja biojätteet.

Palautamme tavarantoimittajille välittömästi suurimman osan kuljetuslaatikoista joissa he toimittavat raaka-aineensa.

Kaikki lihan toimittajamme toimittavat raaka-aineensa pakkauksissa jotka palautetaan välittömästi toimituksen yhteydessä.


Annamme mielellämme lisätietoa ravintolan ympäristöystävällisyydestä sekä kaikista em. tuotteistamme.

Otamme kaikki parannus ja yhteistyöehdotukset innolla vastaa.