IMG_5090.JPG
Karitsat.jpg
IMG_5090.JPG

Luonto


Ravintolan vaikutus luontoon, ympäristöön ja eläinkuntaan.

SCROLL DOWN

Luonto


Ravintolan vaikutus luontoon, ympäristöön ja eläinkuntaan.

Naturan ajatuksena oli alusta lähtien tarjota huippuraaka-aineita, innovatiivisella tavalla, kohtuu hintaan. 

Tämä on pakottanut meidät suunnitteleman kaikki tehtävät raaka-aineiden hankinnasta niiden käsittelyyn, säilömiseen sekä hävikin minimointiin äärimmäisen huolellisesti.

Jouduimme muuttamaan normaaleiksi totuttuja ajatusmalleja ja oppejamme. Suurten tukkujen, ostosopimusten ja hintavertailun sijaan aloitimme yhteistyön yli 30 eri tavarantoimittajan kanssa, joiden intohimo työtänsä kohtaan takaa meille korkeatasoisempia ja tuoreempia raaka-aineita, jotka ovat myös huomattavasti ekologisempia vaihtoehtoja

Kuten kaikilla ravintoloilla, on myös meillä vaikutus ympäristöön, luontoon ja eläinkuntaan. Käytämme päivittäin voimavarojamme keksiäksemme parempia toimintatapoja ja -malleja, jotka poikkeuksetta parantavat samalla niin raaka-aineiden laatua, ympäristöystävällisyyttä kuin eläinten elinoloja

Aina on parannettavaa, olemme nuori yritys ja otamme kaikki ideat innolla vastaan. Marraskuussa 2016 olemme mukana Sustainable meal -kampanjassa, joka tekee hienoa työtä tehdäkseen ravintolatoiminnasta ympäristöystävällisempää, ja auttaa niin ravintoloita kuin raaka-ainetoimittajia löytämään toisensa! Lisätietoja hankkeesta: www.sustainablemeal.fi

Karitsat.jpg

VALINNAT


Tuotteistamme, yhteistyökumppaneista ja toimintatavoistamme.

VALINNAT


Tuotteistamme, yhteistyökumppaneista ja toimintatavoistamme.

Pieni perhetila Varsinais-Suomessa joka on ainoita vapaana, ulkotiloissa porsaita kasvattava tila Suomessa.

LIHA

Ruokateollisuus tuottaa n. 30 % maailman kasvihuonepäästöistä, joista lihateollisuus tuottaa huomattavan osan. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 15 000 litraa vettä. Tämän lisäksi sanoisin että 99,9 % lihatuotannosta tapahtuu tavalla, joka saisi kuluttajan harkitsemaan lihan ostamista uudestaan.

Naturassa emme tarjoa lihaa tiloilta joille emme ole itse päässeet vierailemaan ja tutustumaan eläinten elinoloihin. Emme myöskään tarjoa ankanmaksaa, tehotuotettuja tai muuta meidän näkökulmasta epäeettisesti kasvatettua lihaa.

Olemme löytäneet tiloja joiden eläimillä on hyvät elinolot sekä puhdas ja terveellinen ruokavalio (lähes aina luomua). Näiden tarina on ollut poikkeuksetta sama; eläimet elävät vapaana, syöden oman tilan tai naapuritilan luomuviljaa. Eläimet ovat terveitä, liha paremman makuista sekä ympäristön kuormitus mahdollisimman vähäistä. Kaikilla tiloilla käytetään ruokinnassa soijarehun sijaan ainoastaan viljaa. Osa tiloista käyttää ruokinnassa lisänä mm. härkäpapua, hernettä ja omenaa.

Kuljetus teurastamolle on lyhyt, mikä vähentää eläinten stressiä sekä tuottaa vähemmän päästöjä.

Emme koskaan pyydä toimitusta ainostaan omiin tarpeisiimme, vaan kysymme, koska toimittaja on saapumassa alueellemme? Otamme silloin samaan kuormaan omat raaka-aineemme. Tämä poistaa kaikki toimituskustannukset sekä ylimääräiset päästöt, jotka aiheutuisivat toimituksista.

Vuodesta 2019 alkaen Naturassa myydystä lihasta yli 70 % on riistaa. Panostamme riistaan useasta syystä; uskomme sen olevan eettisin vaihtoehto lihatuotannolle, riista on ympäristöystävällisin tapa “tuottaa” lihaa sekä kotimainen riista on äärimmäisen hyvälaatuista ja maukasta.


KALA

Käytämme kaloja joiden WWF:n luokitus on vihreä. Tällä hetkellä eniten käyttämämme kala on siika, jota saamme Rautalammilta. Siika on kiertovesiviljelty ja altaiden vesi saadaan kilometrin päässä olevasta järvestä. Sisävesialtaassa kasvatetuista kaloista ei ole haittaa merenpohjalle, mikä olisi ongelmana jos kalat olisivat merellä kasvatettuja. Siikamme on WWF-luokituksen mukaan vihreällä listalla. Käytämme myös villiä merikuhaa, jota saamme Loviisasta.


Oman kasvimaan kesäkurpitsat, joiden matka kestää maasta lautaselle parhaimmillaan vain muutaman tunnin. Meiltä saat menut myös kasvisruoka- ja vegaaniversioina.

KASVIKSET

Villit marjat, sienet ja yrtit ovat suuressa osassa keittiössämme. Keräämme ne sesongin parhaaseen aikaan heti käyttöön. Osa säilötään, jotta voisimme turvautua mahdollisimman vähän ulkomaisiin kasviksiin kylmimpien talvikuukausien aikaan.

Naturalla on oma kasvimaa Helsingissä, josta saamme osan vuodesta suuren osan kasviksistamme. Oman kasvimaan käyttö antaa meille mahdollisuuden nostaa vihannekset niiden parhaimpaan aikaan sekä tarjota ne vain tunteja keruun jälkeen.

Lisäksi teemme yhteistyötä kymmenien yksityisten henkilöiden ja pientilojen kanssa. Tiloilla kasvaa mm. omenoita, kirsikoita ja lehtikaalia "villinä" ilman minkäänlaisia lannoitteita tai muita kemikaaleja. Ostamme myös tiloilta, joiden tuote on normaalien ulkonäköstandardien mukaan "epäsopiva". Tämä tarkoittaa mm. perunoita jotka eivät ole tasakokoisia sekä hunajaa, joka ei ole täysin kirkasta! Tämän me otamme positiivisena asiana ja ennemminkin merkkinä luonnon monipuolisuudesta! Lisäksi vähennämme tilojen hävikkiä sekä pystymme tarjoamaan huippuraaka-aineita edullisempaan hintaan.

Suosimme menuissa kasviksia ja tarjoamme aina keskipitkän Dive In⁷ menun kasvisversiona sekä Easy⁴ menun kasvis- ja vegaaniversioina.

Menuistamme lisää täältä.


Lehmä nimeltä Loreley, jonka maidosta saamme valkohomejuustomme.

Lehmä nimeltä Loreley, jonka maidosta saamme valkohomejuustomme.

MAITO

Teemme Naturassa paljon asioita kestävän kehityksen ja eläinten elinolojen parantamiseksi kiinnittämättä niihin kuitenkaan asiakkaan huomiota erikseen.

Maitotuotteet ovat yksi niistä. Olemme vuodesta 2018 asti tehneet töitä vähentääksemme maitotuotteiden kulutusta. Olemme korvanneet monista annoksistamme komponentit joihin aikaisemmin on käytetty maitotuotteita, mm. oliiviöljyllä, manteli-, hasselpähkinä- ja kauramaidolla, sekä itse tehdyillä vihannesmehuilla. Saamme näin kevyempiä, terveellisimpiä ja ympäristöystävällisempiä annoksia, joissa on selkeämmät ja puhtaammat maut.

Täysin maidoton Natura ei kuitenkaan ole. Pyrimme valikoimaan maitotuotteemme tarkasti, suosimme luomua ja pieniä kotimaisia tiloja, kuten Loreley ja Illusia -lehmien pastöroimatonta juustoa, jonka saamme Mikkelistä.


VESI

Emme myy valmiiksi pullotettua vettä. Suomen vesi on puhdasta, hyvän makuista ja ympäristöystävällisempää kuin valmiiksi pullotetut ulkomaiset vedet. Säästämme luontoa vähentäen pulloista tulevaa jätettä, ja pystymme tarjoamaan mm. hiilihapotettua vettä huomattavasti pullovettä alhaisempaan hintaan. Näin ollen emme myöskään aiheuta vesipullojen kuljetuksesta koituvia päästöjä.

Suomi, tuhansien järvien maa.


SÄHKÖ

Olemme valinneet sähköyhtiöksemme Vihreän Älyenergian, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa. Käytämme vesivoimaenergiaa jossa, hiilidioksidipäästöt ovat lähes olemattomat.

Natura on myös poikkeuksellinen ravintola sähkönkulutuksen kannalta. Ilmastointilaitteet ovat usein ravintoloiden suurin sähkönkuluttaja. Naturan ilmastointi on ajastettu olemaan käynnissä ainoastaan klo 16-24 aukiolopäivinä. Kaikki ilmastointilaitteemme ovat suljettuina ja säästävät aukiolopäivinä energiaa 10-16 h. Päivinä jolloin ravintola on kiinni, on myös ilmastointi suljettu.

Keittiön ilmastointilaite on helposti sammutettavissa aina kun sille ei ole esivalmisteluaikana tarvetta. Kypsennämme lähes kaiken vesihauteessa. Näin ollen ilmastointi pystytään pitämään suljettuna tai pienemmällä teholla lähes koko esivalmistelun ajan. Keittiössä käytämme induktioliesiä, jotka vievät sähköä ainoastaan kun siihen on tarvetta (ei jatkuvasti kuten normaalit sähköliedet).

Uunia pidämme päällä ainoastaan muutamia lyhyitä hetkiä päivän aikana sekä 70-asteen lämmössä illallisen aikana.

Emme säilytä leikkaamattomia vihanneksia kylmässä, mikä vähentää kylmälaitteiden tarpeellisuutta. 

Ravintolan sähkön kulutus on ollut keskimäärin 2 685 kWh kuukaudessa, mikä vastaa pienen omakotitalon sähkönkulutusta.

Ilmastotekoja ruohonjuuritasolla.


Arvostamme raaka-aineitamme, mikä näkyy myös valmiissa annoksissa. Suomalaista ruokaa ja suomalaisia raaka-aineita modernilla otteella.

Arvostamme raaka-aineitamme, mikä näkyy myös valmiissa annoksissa. Suomalaista ruokaa ja suomalaisia raaka-aineita modernilla otteella.

HÄVIKKI

Kun ravintolan liike-idea on tarjota korkea tasoisia (ja samalla hinnaltaan korkeampia) raaka-aineita edulliseen hintaan, on hävikin ja sen minimoimiseen suhtauduttava äärimmäisen tarkasti. Normaaliksi totutun alkoholihävikin kirjaamisen lisäksi punnitsemme ja kirjaamme pienimmänkin ruoasta aiheutuneet hävikit. Tämä auttaa seuraamaan ja reagoimaan nopeasti ongelmatilanteisiin ja keksimään parannuskeinoja hävikin minimoimiseen.

Käytämme vihanneksista, lihasta ja kalasta kaiken. Vihanneksista käyttöön menee myös juuret sekä lehdet. Vähennämme useiden liha-tuottajien hävikkiä tekemällä sopimukset koko tuotannon tai tiettyjen osien ostosta vähintään vuodeksi eteenpäin. Kaikki kasvatetut lihat tai käyttämämme osat on saatavilla ainoastaan Naturassa. Tämä johtuu pitkistä yhteistyö- ja tilaussopimuksista, jotka takaavat tuottajalle pienempää hävikkiä ja asiakkaillemme parempaa hinta-laatusuhdetta.


Helsieni. Osterivinokkaita käytämme sekä liha- että kasvisruokavaihtoehdoissa.

Helsieni. Osterivinokkaita käytämme sekä liha- että kasvisruokavaihtoehdoissa.

KAHVISTA SIENIÄ

Hävikin ehkäisemiseksi sekä tuottaaksemme tuoretta lähiruokaa myös talven kylmimpinä kuukausina, aloitimme jo vuonna 2016 yhteistyön innovatiivisen Helsieni-yrityksen kanssa, jonka avulla kasvatamme käytetyistä kahvipuruista osterivinokkaita. Kahvipurut ovat kuuman veden ja paineen ansiosta 99 % steriilejä, sekä toimivat täydellisenä kasvatusalustana sienille.

Käytetyt kahvipurut sekoitetaan siemeniin. Toistamme tätä kunnes kasvatusastia on täynnä, ja neljän viikon kuluttua saamme ympäri vuoden tuoreita, omassa ravintolassamme kasvatettuja osterivinokkaita.

Kasvatukseen ei tarvitse valoa, sähköä tai vettä. Kesällä viemme kasvatuksen jälkeen kahvipurut kasvimaallemme, joka taas parantaa maaperän laatua.


Auringonkukan versoja. Todellista lähiruokaa.

Auringonkukan versoja. Todellista lähiruokaa.

VERSOT JA YRTIT

Kesän aikana suurin osa versoista ja yrteistä tulee omalta kasvimaaltamme. Talvella saamme versoja ja yrttejä Pinoa-yritykseltä Helsingin Kalliosta, noin 10 min päästä Naturasta. Pinoa tuottaa kestävää kehitystä vertikaaliviljelyn kautta. Pinoalta saamme Naturaan todellista lähiruokaa, pienellä hiilijalanjäljellä. Vesiviljelyssä vettä säästyy jopa 95 % perinteiseen viljelyyn verrattuna. Tuotannossa käytetään LED-valaisimia uusiutuvan energian voimin.


VIINIT

Suurin osa viineistämme on biodynaamisia tai luonnonmukaisesti tuotettuja. Ilman kemiallisten aineiden käyttöä maaperän oma eliöstö ei tuhoudu ja rypäleiden luonnolliset hiivakannat pysyvät parempina. Luonnonmukaisesti viljellyissä rypäleissä säilyy alueen maaperälle tyypillisiä piirteitä.

Natura tarjoaa biodynaamisia tai luonnonmukaisesti tuotettuja viinejä.

Natura tarjoaa biodynaamisia tai luonnonmukaisesti tuotettuja viinejä.


Natura tuo pienen palan luontoa ja suomalaista ruokaosaamista Helsingin keskustaan.

Natura tuo pienen palan luontoa ja suomalaista ruokaosaamista Helsingin keskustaan.

ULKOMAISET TUOTTEET

Vuodenajasta riippuen noin 80-90 % käyttämistämme raaka-aineista on kotimaisia. Ulkomaisten tuotteiden valinnassa suosimme aina luomua ja Fair Trade -tuotteita, sekä merenelävissä WWF:n vihreän listan kalalajeja.

Luomupippurit ostamme pieneltä perhetilalta Kambodžasta, jossa puolet 10 hehtaarin tilasta on omistettu puiden istuttamiselle, ja pippureiden pesuun käytetään lähdevettä.

Viimeistelyyn käytetty oliiviöljy on italialaista extra virgin luomuoliiviöljyä Armando Mannilta. Mannin oliiviöljyt ovat lähes ainoana maailmassa edelleen extra virginiä asiakkaan niitä nauttiessa! (Yleisesti ottaen noin 86 % oliiviöljystä ei ole extra virginiä, sillä oliivöljy menettää edellä mainitut ominaisuudet ja terveysvaikutuksensa säilytyksen/valon takia nopeasti).

Käytämme Valrhonan Fair Trade -luomusuklaata Perusta. Valrhonalla on pitkät perinteet niin huippulaadukkaan suklaan valmistuksessa kuin myös työssä kestävän kehityksen parissa. Heidän toimintamallinsa on hyvin samankaltainen kuin Naturan; pitkiä sopimuksia pienten, asialleen omistautuneiden tilojen kanssa, turvaten viljelijöiden elannon vuosiksi ja maksamalla heille normaalia huomattavasti paremman korvauksen työstä.


roskat.jpg

JÄTTEET

Kierrätämme kaikki jätteemme; pahvit, muovit, lasit, pullot, metallit ja biojätteet.

Palautamme tavarantoimittajille suurimman osan kuljetuslaatikoista, joissa he toimittavat raaka-aineensa.

Kaikki lihantoimittajamme toimittavat raaka-aineensa pakkauksissa, jotka palautetaan välittömästi toimituksen yhteydessä.


Annamme mielellämme lisätietoa ravintolan ympäristöystävällisyydestä sekä kaikista em. tuotteistamme.

Otamme kaikki parannus- ja yhteistyöehdotukset innolla vastaa.